09 8 2022
srenbs
Home / Saopštenja / DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

     Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) podsjeća javnost na 27. januar, dan kada se obilježava godišnjica oslobođenja koncentracionog logora Aušvic – Birkenau od strane sovjetskih vojnika 1945. godine. Milione ljudi su nacisti i njihovi saradnici širom Evrope, u periodu između 1933. i 1945. godine, progonili, tretirali krajnje neljudski, lišili ih dostojanstva i na kraju ubili. Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 2005. godine donijela zvaničnu rezoluciju o obilježavanju ovoga dana, a rezolucija apeluje na sve članice Ujedinjenih naroda da poštuju sjećanje na žrtve Holokausta. Takođe, ova rezolucija ohrabruje razvoj obrazovnih programa čime se želi pokazati odlučnost da se pomogne u sprečavanju genocida u budućnosti.

Koordinator UDIK-a, Edvin Kanka Ćudić, smatra da je obilježavanje Holokausta dužnost svakog odgovornog građanina: „Ovo što nam se trenutno dešava u regionu, a tiče se relativizacije i drugačije interpretacije prošlosti o već poznatim zločincima iz Drugog svjetskog rata, samo nam dokazuje da nismo dovoljno naučili iz naše prošlosti“.

Zbog takvog stanja u društvu, Ćudić smatra: „Samo stalnim potenciranjem na zlo koje se ne smije zaboraviti, sačuvaćemo uspomenu na nevine žrtve kao opomenu za našu budućnost.“

Napominjemo da će predstavnici UDIK-a prisustvovati komemoraciji u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, a koja će se održati u ponedjeljak 28. januara u sali Jevrejske opštine u Sarajevu sa početkom u 12:00 sati.

PRESS SLUŽBA

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica Engleski