03 12 2021
srenbs
Home / Saopštenja / EDVIN KANKA ĆUDIĆ NOMINOVAN ZA EMERGING EUROPE AWARDS 2019

EDVIN KANKA ĆUDIĆ NOMINOVAN ZA EMERGING EUROPE AWARDS 2019

     Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) obavještava javnost da je ove godine za evropsku nagradu Emerging Europe 2019. nominovan aktivista za ljudska prava i koordinator UDIK-a Edvin Kanka Ćudić, i to u kategoriji Uticajne mlade osobe godine (Young Influencers of the Year). Ova kategorija je otvorena za mlade osobe, ne starije od 30 godina, a koji su kroz politiku, aktivizam ili na neki drugi način svojim primjerom uticali na svoju zajednicu, državu ili region u cilju stvaranja boljeg mjesta za život.

Londonski think-tank Emerging Europe, koji ima za cilj podsticanje ekonomskog i društvenog razvoja regiona Srednje i Istočne Evrope i Kavkaza, objavio je imena 120 kompanija, organizacija i pojedinaca koji su nominovani za nagrade u 17 kategorija.

Ćudić je osnovao UDIK 2013. godine kako bi dokumentovao kršenja ljudskih prava koja su počinjena tokom ratnih konflikata u zemljama bivše SFR Jugoslavije, a Emerging Europe je inicijativa usmjerena na predstavljanje najboljeg u Srednjoj i Istočnoj Evropi i Kavkazu, te promicanje vrijednosti vizije, osnaživanja i vodstva. U borbi za nagradu bilo je 1.000 kandidata iz 23 zemlje pomenutog regiona, a na kraju je nominovano ukupno 120.

Edvin Kanka Ćudić je jedini kandidat za ovu prestižnu nagradu iz Bosne i Hercegovine, a u utrci je za ovo priznanje sa još devet aktivista: Florin Badita (Rumunija), Olga Grudniak (Poljska), Mateusz Hołda (Poljska), Ondřej Kania (Češka Republika), Timotej Kotnik (Slovenija), Olga Kudinenko (Ukrajina), Margo Lazarenkova (Bjelorusija), Marek Materek (Poljska) i Taras Yavorskyy (Ukrajina).

Dobitnici nagrada će biti objavljeni u sklopu Emerging Europe Leaders’ Meeting and Awards, koji će se održati 27. i 28. juna 2019. godine u sjedištu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Londonu.

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica Engleski