17 4 2021
srenbs
Home / Saopštenja / GODIŠNJICA UBISTVA MATEE JURIĆ

GODIŠNJICA UBISTVA MATEE JURIĆ

UDIK posts Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) obavještava javnost da će u petak, 13. maja 2016. godine, organizovati aktivnost u povodu godišnjice ubistva dvogodišnje djevojčice Matee Jurić iz Zenice. Polusatna aktivnost će se obaviti na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici sa početkom u 12 sati.
Podsjećamo da je dvogodišnja djevojčica Matea Jurić ubijena 13. maja 1992. godine u naselju Radakovo u automobilu svoga oca Drage Jurića. Ona je prva civilna žrtva rata u Zenici koja je stradala od pucnjave iz vatrenog oružja za vrijeme vojne blokade kasarne na Bilimišću. Dok neki tvrde da je u pitanju bio zalutali metak, drugi pak ističu da se na auto pucalo rafalnom paljbom iz neposredne blizine. Do danas nije potvrđeno ko je ubio ovu djevojčicu, a istraga u vezi stradanja Matee Jurić prebačena je 2006. godine iz Kantonalnog tužilaštva Zenica u nadležnost Tužilaštva BiH.
Svojim stajanjem UDIK želi odati počast nastradaloj djevojčici, ali isto tako podsjetiti javnost na ovaj neljudski čin za koji još niko nije odgovarao.

 

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica Engleski