24 9 2022
srenbs
Home / Saopštenja / IZLOŽBA I OKRUGLI STO U SARAJEVU

IZLOŽBA I OKRUGLI STO U SARAJEVU

     Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) i Forum civilna mirovna zaštita u Bosni i Hercegovini (forumZFD BiH), uz ljubaznu podršku Goethe-Instituta BiH, organizovali su u utorak 17. maja u Sarajevu okrugli sto pod nazivom „Memorijalizacija i podizanje spomenika u izgradnji kulture sjećanja u BiH: Ko odlučuje i koliko se građani pitaju o tome?“.

Panelisti na okruglom stolu bili su arhitekta Kenan Vatrenjak, historičarka Amra Čusto, aktivista za ljudska prava i koordinator UDIK-a Edvin Kanka Ćudić, te historičar i profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Husnija Kamberović. Diskusiju je moderirala Vildana Selimbegović, glavna i odgovorna urednica Oslobođenja.

Panelisti su govorili o memorijalizaciji i komemorisanju žrtava ratova devedesetih, ali i ranijih ratova, te o načinima donošenja odluka o izgradnji spomenika u Bosni i Hercegovini. Tom prilikom je rečeno da je prisutna hiperizgradnja spomen-obilježja, da se o spomenicima vodi mala briga, te da najviše služe za manipulaciju ili ubiranje političkih poena. Govorilo se i o važnosti memorijalizacije i njenog dovođenja u građanske okvire. Posebna tema diskusije bila je spomen-ploča na lokaciji Kazani na Trebeviću koju je gradonačelnica Sarajeva podigla u novembru 2021. godine. Shodno tome, prikazana je i izložba pet idejnih rješenja arhitekata i umjetnika koji su učestvovali na konkursu koji je Grad Sarajevo objavio u maju prošle godine za izradu idejnog rješenja spomen-obilježja na Kazanima.

 

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica