04 12 2021
srenbs
Home / Saopštenja / NEUSVAJANJE REZOLUCIJE O SREBRENICI JEDNAKO JE NEPRIZNAVANJU ŽRTAVA

NEUSVAJANJE REZOLUCIJE O SREBRENICI JEDNAKO JE NEPRIZNAVANJU ŽRTAVA

Srebrenica

            Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) izražava nezadovoljstvo u povodu neusvajanja britanskog prijedloga rezolucije o Srebrenici. Današnji dan i neusvajanje rezolucije o Srebrenici u Vijeću sigurnosti UN predstavlja korak nazad za sve građane u Bosni i Hercegovini i regionu.
            Rezolucija poziva na osudu svih onih izjava kojima se negira kvalifikacija počinjenog genocida u Srebrenici, i u svome načinu sadržavala je iskaze o elementarnim civilizacijskim tekovinama, o priznanju svih žrtava na svim stranama rata u Bosni i Hercegovini, o potrebi procesuiranja svih zločinaca i potrebi da se u sistem obrazovanja uključe programi o učenju o počinjenim zločinima.
            Proces i angažovanje svih nekada zaraćenih strana u procesu pomirenja mora da počiva na priznanju svih žrtava, na priznanju i prihvatanju sudski utvrđenih i dokazanih zločina u postupcima koji su vođeni od strane sudova koje su ustanovile UN.
Iz toga razloga, UDIK smatra da se pomirenje može graditi na osnovama koje se tiču sudski utvrđenih činjenica od strane sudova UN, odnosno Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde.

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica