09 12 2022
srenbs
Home / Saopštenja / SPOMENICI I POLITIKE SJEĆANJA U BiH I REPUBLICI HRVATSKOJ, KONTROVERZE

SPOMENICI I POLITIKE SJEĆANJA U BiH I REPUBLICI HRVATSKOJ, KONTROVERZE

     Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) danas je u Sarajevu predstavilo najnoviju publikaciju koja nosi naziv Spomenici i politike sjećanja u BiH i Republici Hrvatskoj, kontroverze. Radi se zapravo o šestoj knjizi iz UDIK-ove edicije Memorijali.

Unutar ove knjige predstavljeno je istraživanje čiji je cilj bio analiza i prikazivanje nekih osnovnih elemenata današnjih politika sjećanja na našim prostorima, tačnije u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj, odnosno prikazivanje javnosti kako se to u današnjem vremenu sjećamo tragičnih događaja iz prošlosti.

Zajedno sa UDIK-ovim timom, na odabiru i analizi spomenika radili su Amra Čusto iz Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno – historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo i Vjeran Pavlaković sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Na predstavljanju knjige u Sarajevu koordinator UDIK-a, Edvin Kanka Ćudić, je rekao: „Provedeno istraživanje spomenika imalo je za cilj pratiti i analizirati uspostavljene politike sjećanja, kao i prakse u današnjoj kulturi sjećanja. Radi što jasnijeg predočavanja prisutnih politika sjećanja u BiH i Hrvatskoj pristupili smo analizi određenog broja spomenika koristeći se pri tome postojećom bazom podataka, mnogobrojnim izvorima literature, novinskim člancima, video prilozima itd.“

Ćudić je još istakao: „U odabir spomenika za analizu uzeti su oni spomenici koji su izazvali oštre reakcije u javnosti, te doveli do sukoba i podjela u zajednici. Takve spomenike javnost je okarakterisala kao sporne, odnosno kontroverzne jer su posvećeni herojima koje druga etnička grupa smatra zločincima, jer svojim izgledom i simbolikom vrijeđaju „druge“ u zajednici, jer krivo prikazuju događaje iz prošlosti itd. Praksa je pokazala da postoji znatan broj ovakvih spomenika, ali je ova analiza obuhvatila uglavnom one koji su izazvali veliki interes i negodovanje javnosti, dugoročne polemike, ali i reagovanje lokalnih i državnih vlasti.“

Važno je napomenuti da knjiga nudi i prevod na engleski jezik kako bi se onima koji ne govore nijednim od službenih jezika u BiH približila namjena ove knjige. Kao i sve ostale UDIK-ove publikacije, i ova knjiga je dostupna u brojnim bibliotekama u BiH i regionu, a svi zainteresovani mogu dobiti besplatan primjerak dolaskom u UDIK-ove kancelarije u Sarajevu.

PRESS SLUŽBA

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica Engleski