09 12 2022
srenbs
Home / Saopštenja / UDIK NIJE ORGANIZATOR BH POVORKE PONOSA

UDIK NIJE ORGANIZATOR BH POVORKE PONOSA

     Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) apeluje na građane da putem društvenih mreža ne šire dezinformacije da je UDIK organizator bh povorke ponosa. U intervjuu za Source.ba od 3. aprila 2019. godine koordinator UDIK-a, Edvin Kanka Ćudić, je nastojao pružiti podršku organizatorima i istaći važnost ovakvog događaja za bh društvo, pri čemu nikako nije govorio kao organizator događaja. Zbog širenja ovakve dezinformacije zaprimili smo veliki broj upita u vezi povorke ponosa kako od strane pojedinaca, tako i od medija i pojedinih organizacija. Obzirom da nismo članovi organizacionog odbora nismo u mogućnosti pružiti informacije o samom događaju. S toga apelujemo na sve koji imaju bilo kakve upite u vezi povorke ponosa da se obrate članovima organizacionog odbora.

Ističemo, UDIK podržava nadolazeću povorku ponosa i iskazuje punu podršku organizatorima. Organizovanje ovakvog događaja je važno ne samo za LGBT+ populaciju nego i za sve ostale građanke i građane Bosne i Hercegovine. Diskriminacija drugog i drugačijeg se tiče svih nas.

Takođe, zbog pogrešne interpretacije pomenutog intervjua, a naročito u dijelu koji se odnosi na prava žena u arapskom svijetu, koordinator UDIK-a zaprimio je veliki broj prijetnji sa izričitim govorom mržnje i pozivanjem na linč putem društvenih mreža. Podsjećamo, UDIK kao organizacija se vodi feminističkim principima te shodno tome osjećamo potrebu da uvijek iskažemo solidarnost sa svima onima čija su ljudska prava evidentno uskraćena. I na kraju, apelujemo na sve medije u Bosni i Hercegovini da ne koriste senzacionalističke naslove i tekstove, te da oprezno izvještavaju o ovim temama koje su nažalost još uvijek osjetljive za bh društvo.

PRESS SLUŽBA

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica