09 12 2022
srenbs
Home / Saopštenja / GODIŠNJICA STRADANJA U VUKOVARU

GODIŠNJICA STRADANJA U VUKOVARU

UDIK-postsUdruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) obavještava da će u nedjelju, 20. novembra 2016. godine, organizovati posjetu Vukovaru u povodu 25. godišnjice zločina počinjenih u ovom gradu. Tom prilikom, aktivisti UDIK-a će prisustvovati komemoraciji i polaganju vijenaca na mjestu nekadašnjeg koncentracijskog logora „Velepromet“ sa početkom u 09:30 sati.
Podsjećamo da je 18. novembra 1991. padom potpuno uništenog Vukovara okončana tromjesečna opsada i granatiranje grada od strane Jugoslavenske narodne armije (JNA) i srpskih paravojnih snaga, tokom koje je na Vukovar palo više od 6,5 miliona granata. Tokom tri mjeseca opsade, u Vukovaru je usmrćeno više od tri hiljade civila i branitelja, među kojima i 86 djece. Nakon pada Vukovara stotine zarobljenih branitelja i civila prošlo je torture tokom zarobljavanja i transporta, u prolaznim logorima te u logorima i zatvorima u Srbiji (u Stajićevu, Begejcima, Sremskoj Mitrovici, Aleksincu i Nišu).
UDIK svojom posjetom i polaganjem vijenca želi odati počast svim nevino ubijenim civilima grada Vukovara i na taj način ostaviti poruku kako su žrtve Vukovara ostavile trag u nama ali i podsjetiti na odgovornost svih nas da pamtimo ono što se dogodilo u Vukovaru ’91. godine.

PRESS SLUŽBA

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica Engleski