09 12 2022
srenbs
Home / Saopštenja / OBILJEŽAVANJE GODIŠNJICE UBISTVA MATEE JURIĆ

OBILJEŽAVANJE GODIŠNJICE UBISTVA MATEE JURIĆ

OBILJEŽAVANJE GODIŠNJICE UBISTVA MATEE JURIĆ

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK ) obavještava da će u srijedu 13. maja 2015. godine organizovati stajanje u povodu obilježavanja godišnjice ubistva djevojčice Matee Jurić iz Zenice. Stajanje će se obaviti u 12 sati na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici.

Dvogodišnja djevojčica Matea Jurić ubijena je 13. maja 1992. godine u naselju Radakovo u automobilu svoga oca Drage Jurića. Ona je prva civilna žrtva rata koja je stradala od pucnjave iz vatrenog oružja za vrijeme vojne blokade kasarne na Bilimišću. Dok neki tvrde da je u pitanju bio zalutali metak, drugi pak ističu da se na auto pucalo rafalnom paljbom iz neposredne blizine. Do danas nije potvrđeno ko je ubio ovu djevojčicu, a istraga u vezi stradanja Matee Jurić prebačena je 2006. godine iz Kantonalnog tužilaštva Zenica u nadležnost Tužilaštva BiH.

Svojim stajanjem UDIK želi odati počast nastradaloj djevojčici, ali isto tako i podsjetiti javnost na ovaj strašan i neljudski čin za koji do dan – danas niko nije odgovorao. Ovim činom Tužiteljstvo se stavilo u funkciju skrivanja zločina.

 

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica Engleski