24 9 2022
srenbs
Home / Saopštenja / OBILJEŽAVANJE GODIŠNJICE ZLOČINA POČINJENIH U LOGORU „LUKA“ U BRČKOM

OBILJEŽAVANJE GODIŠNJICE ZLOČINA POČINJENIH U LOGORU „LUKA“ U BRČKOM

            Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije Brčko distrikt BiH (UDIK Brčko DC BiH) obavještava da će u ponedjeljak 4. maja 2015. godine održati stajanje u povodu obilježavanja godišnjice zločina počinjenih u logoru „Luka“ u Brčkom. Stajanje će se obaviti u 9 sati na Trgu mladih u Brčkom.

Logor Luka je otvoren 4. maja 1992. godine u Brčkom a formiran je od četiri sabirna centra u gradu: Hotel Posavina, DTV Partizan, Hadži-pašina džamija i Policijska uprava Brčko. U ovom zloglasnom logoru počinjeni su stravični zločini. Upravnik logora Goran Jelisić zvani Adolf priznao je krivnju u Haškom tribunalu i osuđen je na 40 godina zatvora. Trenutno služi kaznu u zatvoru u Italiji. Branko Pudić osuđen je na godinu dana zbog zlostavljanja zatvorenika u ovom logoru dok je Monika Simonović, poznata i kao „žena monstrum“, osuđena na 2,5 godine zatvora.

UDIK svojim činom stajanja želi odati počast svim žrtvama koje su nasilno odvedene, mučene na razne monstruozne načine a potom i streljane. Želimo podsjetiti, ali i upozoriti javnost da se ovakvi zločini ne smiju nikada zaboraviti.

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica Engleski